
Japandi stílus a belsőépítészetben
Ha olyan enteriőrről álmodik, amely nyugodt, rendezett, felesleges bútoroktól mentes teret biztosít, mégis megőrzi az eleganciát és a melegséget - a japán lehet a válasz.
A vágódeszkák az ételkészítés szerves részét képezik. Nehéz elképzelni a hús- vagy kenyérszeletelést vágódeszka nélkül. Milyen vágódeszkát válasszunk? Ez a kérdés sok kétséget vet fel, amelyeket reméljük, hogy sikerül eloszlatnunk ebben a bejegyzésben.
Az üveg vágódeszka edzett üvegből készül, amelynek vastagsága kb. 4 mm. Az edzett üveg az egyik legstrapabíróbb anyag, amely a piacon elérhető. Mint tudjuk, minden konyhában jelen vannak olyan kedvezőtlen körülmények, mint a nedvesség és a magas hőmérséklet. Az üveg vágódeszkák ellenállnak a nedvességnek és a magas hőmérsékletnek, valamint forró edényekhez tökéletesen használhatók alátétként is. Könnyen tisztán tarthatók, nyers hús feldarabolása után elég minden alkalommal, ha hagyományos módon, kevés mosószerrel megmossuk őket. Az üveg vágódeszkák változatlan állapotban több éven át képesek kiállni a mindennapi használatot. A motívumaik sokféleségének köszönhetően az edzett üvegből készült deszkák minden konyhai berendezéshez illenek. Ezeket a vágódeszkákat falvédőként is használhatja a tűzhelyen lévő ételek elkészítése során keletkező zsírok és szennyeződések ellen.
A fa vágódeszkák hatékonyak, környezetbarátak, és hosszú ideje minden konyhában megtalálhatók. Biztos abban, hogy továbbra is ugyanolyan hatékonyak, mint ezelőtt? A fadeszkák impregnálást igényelnek, hogy hosszú ideig változatlanul használhatók legyenek. Nehezebb a felületüket csak folyó vízzel megtisztítani. Gyakran meg kell küzdeni a nyers hús vagy zöldség maradványainak eltávolításával, amelyek a vágás során a deszkához tapadnak. A fadeszka tisztítása szintén gondot okozhat, különösen akkor, ha már barázdák vannak rajta, amelyek a vágás során jöttek létre. A fa nem áll ellen a magas hőmérsékletnek és nedvességnek, ezért jó, ha a deszkát minden mosás után azonnal megszárítja. A fadeszkákat gyakran használják harapnivalókhoz díszítő tálcaként. Jelenleg a legdivatosabb fadeszkák a gyűrűkkel ellátott, természetes deszkák, amelyek a skandináv konyha gyönyörű díszelemei is.
A fa vágódeszkát impregnálni kell, hogy az a lehető leghosszabb ideig szolgálhasson. Nem szükséges az impregnálás minden használat után, de célszerű a deszkát havonta legalább egyszer impregnálni. Milyen impregnáló olajat válasszunk? A fadeszkák impregnálásához a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető olaj a repceolaj. Elegendő, ha bekeni a deszkát olajjal 24 órával azelőtt, hogy elkezdené újból használni. 24 óra elteltével tisztítsa meg a deszkát mosogatószerrel, és ismételje meg vagy kezdje el használni. Néha olívaolajat is szoktak használni az impregnáláshoz, de a kókuszolaj használata nem javasolt.
A fadeszkák nem szeretik a nedvességet, emlékezzünk erre. Azonban nem lehet mindig megakadályozni a penész megjelenését a deszkán. Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a penésztől? Megpróbálhatja a fadeszkát sűrített levegővel megtisztítani, majd ecettel áttörölni. Ha azonban a foltok továbbra is rajta maradnak, vagy a penész túl mélyre hatol, mindenképpen cserélje le a deszkát egy újra. A penész a baktériumok melegágya, ezért nem szabad kockáztatnia saját egészségét.
Gyakran, amikor halat vagy nyers húst vágunk, kellemetlen szag érződik a deszkán. Hogyan szabaduljunk meg tőle? Elegendő, ha megfelelő arányban citromlevet vagy szódabikarbónával kevert vízoldatot használunk, és erősen megdörzsöljük a deszkát. A szag eltűnik, a deszka pedig felfrissül. Ennek a módszernek a hátránya azonban a fa súrolás miatti kifakulása. Csak mosogatószerrel tisztíthatja meg a fadeszkát, ez azonban nem garantálja a kellemetlen szagtól való megválást.
A fa vágódeszkákat száraz és biztonságos helyen, nedvességtől és magas hőmérséklettől távol kell tartani. Tárolhatjuk a szekrényben, amelyből csak szükség esetén kell kivenni, vagy akár a pulton is elfér, ha az száraz. Az üvegdeszkák bárhol tárolhatók. Ellenállnak a sérüléseknek és a nedvességnek, így a mikrohullámú sütő közelében, a pultnál, sőt a mosogató közelében is tarthatjuk őket. A fadeszkák könnyebben rongálódnak, ezért megfelelő elhelyezésükkel gondoskodni kell a tartósságukról is. A vágódeszka az egyik leggyakrabban használt konyhai kiegészítő a mindennapok során. Válassza ki a kedvencét, és váljon főzőmesterré a saját konyhájában!
HOGYAN RENDEZZÜNK BE EGY KIS HÁLÓSZOBÁT? TEKINTSE MEG AZ ÖTLETEINKET!
Ha olyan enteriőrről álmodik, amely nyugodt, rendezett, felesleges bútoroktól mentes teret biztosít, mégis megőrzi az eleganciát és a melegséget - a japán lehet a válasz.
Álmai hangulatának megteremtéséhez a megfelelő belsőépítészet és a gondosan kiválasztott kiegészítők a kulcs. Mivel díszítheti hálószobáját, hogy karakteres, hangulatos teret teremtsen?
Hogyan válasszuk ki a tükör méretét, hogy optikailag megnöveljük a teret és harmóniát hozzunk a belső térbe? Ebben a cikkben választ talál ezekre a kérdésekre és inspirációt, amely segít kiválasztani a tökéletes tükröt a fürdőszobába.
A fekete színt a belső terekben évek óta merész választásnak tekintik, amelyhez sok érzék kell. Eközben a kortárs lakberendezési trendek bebizonyítják, hogy a fekete szín nemcsak elegáns, hanem rendkívül funkcionális is lehet.