Üveg vagy fa vágódeszka? Ismerje meg a vágódeszkák hatékony tisztításának és a rajtuk lévő szennyeződések eltávolításának módjait

uveg vagodeszka

A vágódeszkák az ételkészítés szerves részét képezik. Nehéz elképzelni a hús- vagy kenyérszeletelést vágódeszka nélkül. Milyen vágódeszkát válasszunk? Ez a kérdés sok kétséget vet fel, amelyeket reméljük, hogy sikerül eloszlatnunk ebben a bejegyzésben.

Milyenek a vágódeszkák: előnyök és hátrányok - üveg vs fa vágódeszka

Az üveg vágódeszka edzett üvegből készül, amelynek vastagsága kb. 4 mm. Az edzett üveg az egyik legstrapabíróbb anyag, amely a piacon elérhető. Mint tudjuk, minden konyhában jelen vannak olyan kedvezőtlen körülmények, mint a nedvesség és a magas hőmérséklet. Az üveg vágódeszkák ellenállnak a nedvességnek és a magas hőmérsékletnek, valamint forró edényekhez tökéletesen használhatók alátétként is. Könnyen tisztán tarthatók, nyers hús feldarabolása után elég minden alkalommal, ha hagyományos módon, kevés mosószerrel megmossuk őket. Az üveg vágódeszkák változatlan állapotban több éven át képesek kiállni a mindennapi használatot. A motívumaik sokféleségének köszönhetően az edzett üvegből készült deszkák minden konyhai berendezéshez illenek. Ezeket a vágódeszkákat falvédőként is használhatja a tűzhelyen lévő ételek elkészítése során keletkező zsírok és szennyeződések ellen.

 
uveg vagodeszka
 
uveg vagodeszka
 
uveg vagodeszka
 

 

A fa vágódeszkák hatékonyak, környezetbarátak, és hosszú ideje minden konyhában megtalálhatók. Biztos abban, hogy továbbra is ugyanolyan hatékonyak, mint ezelőtt? A fadeszkák impregnálást igényelnek, hogy hosszú ideig változatlanul használhatók legyenek. Nehezebb a felületüket csak folyó vízzel megtisztítani. Gyakran meg kell küzdeni a nyers hús vagy zöldség maradványainak eltávolításával, amelyek a vágás során a deszkához tapadnak. A fadeszka tisztítása szintén gondot okozhat, különösen akkor, ha már barázdák vannak rajta, amelyek a vágás során jöttek létre. A fa nem áll ellen a magas hőmérsékletnek és nedvességnek, ezért jó, ha a deszkát minden mosás után azonnal megszárítja. A fadeszkákat gyakran használják harapnivalókhoz díszítő tálcaként. Jelenleg a legdivatosabb fadeszkák a gyűrűkkel ellátott, természetes deszkák, amelyek a skandináv konyha gyönyörű díszelemei is.

Milyen olaj illik a fa vágódeszkához impregnálóként?

A fa vágódeszkát impregnálni kell, hogy az a lehető leghosszabb ideig szolgálhasson. Nem szükséges az impregnálás minden használat után, de célszerű a deszkát havonta legalább egyszer impregnálni. Milyen impregnáló olajat válasszunk? A fadeszkák impregnálásához a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető olaj a repceolaj. Elegendő, ha bekeni a deszkát olajjal 24 órával azelőtt, hogy elkezdené újból használni. 24 óra elteltével tisztítsa meg a deszkát mosogatószerrel, és ismételje meg vagy kezdje el használni. Néha olívaolajat is szoktak használni az impregnáláshoz, de a kókuszolaj használata nem javasolt.

uveg vagodeszka

Hogyan lehetséges eltávolítani a penészt a vágódeszkáról?

A fadeszkák nem szeretik a nedvességet, emlékezzünk erre. Azonban nem lehet mindig megakadályozni a penész megjelenését a deszkán. Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a penésztől? Megpróbálhatja a fadeszkát sűrített levegővel megtisztítani, majd ecettel áttörölni. Ha azonban a foltok továbbra is rajta maradnak, vagy a penész túl mélyre hatol, mindenképpen cserélje le a deszkát egy újra. A penész a baktériumok melegágya, ezért nem szabad kockáztatnia saját egészségét.

Hogyan távolítsuk el a kellemetlen szagot a vágódeszkáról?

Gyakran, amikor halat vagy nyers húst vágunk, kellemetlen szag érződik a deszkán. Hogyan szabaduljunk meg tőle? Elegendő, ha megfelelő arányban citromlevet vagy szódabikarbónával kevert vízoldatot használunk, és erősen megdörzsöljük a deszkát. A szag eltűnik, a deszka pedig felfrissül. Ennek a módszernek a hátránya azonban a fa súrolás miatti kifakulása. Csak mosogatószerrel tisztíthatja meg a fadeszkát, ez azonban nem garantálja a kellemetlen szagtól való megválást.

uveg vagodeszka

Hogyan tároljuk a vágódeszkákat?

A fa vágódeszkákat száraz és biztonságos helyen, nedvességtől és magas hőmérséklettől távol kell tartani. Tárolhatjuk a szekrényben, amelyből csak szükség esetén kell kivenni, vagy akár a pulton is elfér, ha az száraz. Az üvegdeszkák bárhol tárolhatók. Ellenállnak a sérüléseknek és a nedvességnek, így a mikrohullámú sütő közelében, a pultnál, sőt a mosogató közelében is tarthatjuk őket. A fadeszkák könnyebben rongálódnak, ezért megfelelő elhelyezésükkel gondoskodni kell a tartósságukról is. A vágódeszka az egyik leggyakrabban használt konyhai kiegészítő a mindennapok során. Válassza ki a kedvencét, és váljon főzőmesterré a saját konyhájában!


HOGYAN RENDEZZÜNK BE EGY KIS HÁLÓSZOBÁT? TEKINTSE MEG AZ ÖTLETEINKET!

MODERN BERENDEZÉS SZÜRKE SZÍNBEN

Olvassa az alábbiakat is:
Boho stílusú nappali - elrendezések és inspirációk a belső tér művészi metamorfózisához
10.08.2021

Népszerű a művészek, divat- és belsőépítészek körében, valamint a városi nyüzsgés által körülvett otthonokban is nagy sikert aratott. A boho stílus, mivel erről beszélünk, lehetővé teszi számunkra, hogy korlátlan kifejezést nyújtsunk a belsőépítészetben, ami örökéletű trendé vált.

több
Konyhai fotótapéták - eredeti módja az egyedi lakberendezésnek
15.07.2021

A fali fotótapéták régóta díszítik belső tereinket. Szívesen helyezzük fel őket hálószobánkba, nappalinkba és a gyermekeink számára kialakított helyiségekbe.De mi a helyzet a konyhával?Segítünk eldönteni, hogy milyen anyagot és mintát válasszon a fotótapétájához, hogy az tökéletesen illesz

több
Hogyan ragasztható fel a fotótapéta? Gyakorlati tanácsok és trükkök
18.06.2021

A fotótapéta divatos és praktikus módja a gyönyörű belső terek létrehozásának. Szezonról szezonra egyre népszerűbbek a forradalmi felhelyezési technikának köszönhetően, amely nem igényel tapétaragasztót.

több
A nappali berendezése Provence stílusban! Inspirációk és ötletek a rusztikus varázsa eléréséhez
20.05.2021

A vidéki egyszerűség és kényelem jegyében megőrzött belső térről álmodik? Szeretné, hogy otthona tükrözze a vidéki élet varázsait, valamint a francia otthon esztétikáját és eleganciáját? Megmutatjuk, hogyan rendezhessen be egy nappalit úgy, hogy egy kicsit megérezhesse benne a festői Provence stílust.

több