Üveg vagy fa vágódeszka? Ismerje meg a vágódeszkák hatékony tisztításának és a rajtuk lévő szennyeződések eltávolításának módjait

uveg vagodeszka

A vágódeszkák az ételkészítés szerves részét képezik. Nehéz elképzelni a hús- vagy kenyérszeletelést vágódeszka nélkül. Milyen vágódeszkát válasszunk? Ez a kérdés sok kétséget vet fel, amelyeket reméljük, hogy sikerül eloszlatnunk ebben a bejegyzésben.

Milyenek a vágódeszkák: előnyök és hátrányok - üveg vs fa vágódeszka

Az üveg vágódeszka edzett üvegből készül, amelynek vastagsága kb. 4 mm. Az edzett üveg az egyik legstrapabíróbb anyag, amely a piacon elérhető. Mint tudjuk, minden konyhában jelen vannak olyan kedvezőtlen körülmények, mint a nedvesség és a magas hőmérséklet. Az üveg vágódeszkák ellenállnak a nedvességnek és a magas hőmérsékletnek, valamint forró edényekhez tökéletesen használhatók alátétként is. Könnyen tisztán tarthatók, nyers hús feldarabolása után elég minden alkalommal, ha hagyományos módon, kevés mosószerrel megmossuk őket. Az üveg vágódeszkák változatlan állapotban több éven át képesek kiállni a mindennapi használatot. A motívumaik sokféleségének köszönhetően az edzett üvegből készült deszkák minden konyhai berendezéshez illenek. Ezeket a vágódeszkákat falvédőként is használhatja a tűzhelyen lévő ételek elkészítése során keletkező zsírok és szennyeződések ellen.

 
uveg vagodeszka
 
uveg vagodeszka
 
uveg vagodeszka
 

 

A fa vágódeszkák hatékonyak, környezetbarátak, és hosszú ideje minden konyhában megtalálhatók. Biztos abban, hogy továbbra is ugyanolyan hatékonyak, mint ezelőtt? A fadeszkák impregnálást igényelnek, hogy hosszú ideig változatlanul használhatók legyenek. Nehezebb a felületüket csak folyó vízzel megtisztítani. Gyakran meg kell küzdeni a nyers hús vagy zöldség maradványainak eltávolításával, amelyek a vágás során a deszkához tapadnak. A fadeszka tisztítása szintén gondot okozhat, különösen akkor, ha már barázdák vannak rajta, amelyek a vágás során jöttek létre. A fa nem áll ellen a magas hőmérsékletnek és nedvességnek, ezért jó, ha a deszkát minden mosás után azonnal megszárítja. A fadeszkákat gyakran használják harapnivalókhoz díszítő tálcaként. Jelenleg a legdivatosabb fadeszkák a gyűrűkkel ellátott, természetes deszkák, amelyek a skandináv konyha gyönyörű díszelemei is.

Milyen olaj illik a fa vágódeszkához impregnálóként?

A fa vágódeszkát impregnálni kell, hogy az a lehető leghosszabb ideig szolgálhasson. Nem szükséges az impregnálás minden használat után, de célszerű a deszkát havonta legalább egyszer impregnálni. Milyen impregnáló olajat válasszunk? A fadeszkák impregnálásához a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető olaj a repceolaj. Elegendő, ha bekeni a deszkát olajjal 24 órával azelőtt, hogy elkezdené újból használni. 24 óra elteltével tisztítsa meg a deszkát mosogatószerrel, és ismételje meg vagy kezdje el használni. Néha olívaolajat is szoktak használni az impregnáláshoz, de a kókuszolaj használata nem javasolt.

uveg vagodeszka

Hogyan lehetséges eltávolítani a penészt a vágódeszkáról?

A fadeszkák nem szeretik a nedvességet, emlékezzünk erre. Azonban nem lehet mindig megakadályozni a penész megjelenését a deszkán. Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a penésztől? Megpróbálhatja a fadeszkát sűrített levegővel megtisztítani, majd ecettel áttörölni. Ha azonban a foltok továbbra is rajta maradnak, vagy a penész túl mélyre hatol, mindenképpen cserélje le a deszkát egy újra. A penész a baktériumok melegágya, ezért nem szabad kockáztatnia saját egészségét.

Hogyan távolítsuk el a kellemetlen szagot a vágódeszkáról?

Gyakran, amikor halat vagy nyers húst vágunk, kellemetlen szag érződik a deszkán. Hogyan szabaduljunk meg tőle? Elegendő, ha megfelelő arányban citromlevet vagy szódabikarbónával kevert vízoldatot használunk, és erősen megdörzsöljük a deszkát. A szag eltűnik, a deszka pedig felfrissül. Ennek a módszernek a hátránya azonban a fa súrolás miatti kifakulása. Csak mosogatószerrel tisztíthatja meg a fadeszkát, ez azonban nem garantálja a kellemetlen szagtól való megválást.

uveg vagodeszka

Hogyan tároljuk a vágódeszkákat?

A fa vágódeszkákat száraz és biztonságos helyen, nedvességtől és magas hőmérséklettől távol kell tartani. Tárolhatjuk a szekrényben, amelyből csak szükség esetén kell kivenni, vagy akár a pulton is elfér, ha az száraz. Az üvegdeszkák bárhol tárolhatók. Ellenállnak a sérüléseknek és a nedvességnek, így a mikrohullámú sütő közelében, a pultnál, sőt a mosogató közelében is tarthatjuk őket. A fadeszkák könnyebben rongálódnak, ezért megfelelő elhelyezésükkel gondoskodni kell a tartósságukról is. A vágódeszka az egyik leggyakrabban használt konyhai kiegészítő a mindennapok során. Válassza ki a kedvencét, és váljon főzőmesterré a saját konyhájában!


HOGYAN RENDEZZÜNK BE EGY KIS HÁLÓSZOBÁT? TEKINTSE MEG AZ ÖTLETEINKET!

MODERN BERENDEZÉS SZÜRKE SZÍNBEN

Olvassa az alábbiakat is:
Rusztikus hálószoba – ötletek, amelyek inspirálnak a szoba felfrissítésére!
13.05.2022

Rusztikus hálószoba – ötletek, amelyek inspirálnak a szoba felfrissítésére!

Szeretnél rusztikus ötleteket bevezetni hálószobádba? Kifejezetten az Ön számára választottuk ki a rusztikus dekoráció legfontosabb jellemzőit. Ezek az ötletek egyszerre teszik melegsé és hangulatossá a belső teret - ahogy az egy vidéki stílushoz illik.

több
Hogyan díszítsük otthonunkat városi dzsungel stílusában? Városi dzsungel titkok nélkül
04.04.2022

Hogyan díszítsük otthonunkat városi dzsungel stílusában? Városi dzsungel titkok nélkül

A városi dzsungel egy olyan stílus, amely gyakran természetes és organikus megjelenést tartalmaz, színes akcentusokkal és hűvös hangulattal. A városi dzsungelt a bőséges zöldfelület-használat jellemzi, nemcsak növények formájában, hanem díszítőelemek felhasználásában is.

több
Home office – otthoni irodák elrendezése 5-féleképpen
16.03.2022

Home office – otthoni irodák elrendezése 5-féleképpen

Otthoni iroda esetén sokkal személyesebb karaktert adhatunk a helyiségnek. Érdemes gondoskodni arról, hogy környezetünkben legyenek olyan dolgok, amelyek örömet okoznak, inspirálnak. Az iroda állítólag funkcionális, de sokkal jobb olyan helyen dolgozni, ahol látható a személyiségünk.

több
A színek varázsa - a belső színek kiválasztásának szabályai
08.12.2021

A színek varázsa - a belső színek kiválasztásának szabályai

A lakberendezés nagy kihívást jelenthet. A felújítás során megtervezendő dolgok között van egy, amire a legtöbb időt fordítjuk. Ha színpalettát kell választunk egy helyiséghez, néhányan nem bírunk aludni emiatt. Van azonban néhány egyszerű módja annak, hogy színsémát válasszuk az adott térhez. Megsúgjuk hogy

több