A színek varázsa - a belső színek kiválasztásának szabályai

A lakberendezés nagy kihívást jelenthet. A felújítás során megtervezendő dolgok között van egy, amire a legtöbb időt fordítjuk. Ha színpalettát kell választunk egy helyiséghez, néhányan nem bírunk aludni emiatt. Van azonban néhány egyszerű módja annak, hogy színsémát válasszuk az adott térhez. Megsúgjuk hogyan válassza színeket egy helyiséghez, hogy barátságos légkört teremtsen a belső térben.

Kezdjük a színek jelentésével

Bemutatkozik a színek alapvető jelentése, amit a megfelelő paletta kiválasztásakor figyelembe kell venni. Megvizsgáljuk, hogy mely árnyalatok lesznek jótékony hatással közérzetünkre, és melyek éppen ellenkezőleg.

  • A kéket a békével és a frissességgel társítjukezért tökéletesen illeszkedik a hálószobába. Az ilyen színek nagyon pozitív hatással lesznek közérzetünkre.

  • A piros az erő, a szeretet, de az energia színe is. Hálószobába nem ajánlott, de a nappali egyik falát tökéletesen kiemeli.

  • A sárga a féltékenység. Fő előnye, hogy tökéletesen megvilágítja a belső teret.

  • A fehér a tisztaság. Belső térben alapszínként is használható, de fantasztikus alap más erősebb színkombinációhoz is.

  • A zöld a relaxációhoz és a harmóniához kapcsolódik. Alkalmas lesz hálószobába, nappaliba és gyerekszobába.

A tér 60-30-10 színválasztásának egyszerű szabálya

A 60-30-10 szabály egy szabványos szabály, amelyet a tervezők alkalmaznak a belső tér tökéletes színpalettájának kialakításához. Feltételezhető, hogy A tér 60%-a tartalmazzon egy domináns színt, 30%-a másodlagos árnyalatot vagy textúrát, az utolsó 10% pedig további színárnyalat.

Hogyan kell használni ezt a szabályt? 60% a háttérszín, ez a tér színe fogja uralni a belső teret, így tökéletes háttér lesz a kiegészítőknek. A következő színek tökéletesek: fehér, szürke, krém, bézs vagy pasztell. Ezt a 60% kiteszik, többek között falak, szőnyegek és bútorok.

A 30% olyan szín, amely kihangsúlyozza az előző színt, de több figyelmet is vonz, mint az előző. A kreativitásod 10%-hoz tartozik.Ez a rész tartalmazza az általad kiválasztott színes árnyalatokat amely intenzív, vagy finomabb színeket, például föld színeit tartalmazhat. Ez minden, ami karaktert kölcsönöz a térnek.

Belső kialakítás színkör alapján

A tökéletes belső szín létrehozásának legegyszerűbb módja a színkör használata. Nincs szükség speciális oktatásra a tökéletes diagram elkészítéséhez, csak meg kell értened ennek az elméletnek az alapjait.

Monokróm színek - csak egy színt válasszon, világosabb és sötétebb árnyalatokat használva a térben. A természetes színek a legjobban mutatnak.

Kiegészítő színek - egy ilyen séma két olyan színt vesz figyelembe, amelyek egymással szemben állnak a színkörben. Ez a kombináció meleg és hideg színek kombinációja lesz, mivel ezek ellentétes oldalon vannak.

Analóg színek - Ez a módszer három szomszédos szín kiválasztásán alapszik, amelyek közül az egyik a domináns. Ez a séma gyakran nagyon harmonikus és pihentető. Ilyen megoldás lehet például kék-zöld, zöld és zöld-sárga.

Triádikus színek - ez egy olyan séma, amely szintén három színre épül, köztük a dominánsra. Ebben az esetben a színek egyenletesen oszlanak el a körben. Amikor ezzel a módszerrel választ ki színeket, ügyeljen a telítettségükre.

Tetradik színek - ebben az esetben két komplementer színkészletre összpontosítunk. A négy színnel való munka nehezebb lehet, de igazán lenyűgöző eredményeket ad. Ennek a sémának több módja is van. Választhatunk például egy domináns színt és 3 kiemelő színt, vagy csak visszafogott színeket használhatunk.

Könnyedén kísérletezhet ezekkel a sémákkal, míg végül meg nem találja a belső térhez megfelelő kombinációt. Ennek köszönhetően nem fog aggódni, mi jobban illeszkedik a falra vászonfestmény erdei motívummal vagy esetleg absztrakt fotótapéta.

Meg szabad-e szegni a szabályokat?

Ha úgy érzed, és hiszel benne, hogy ez a lázadó változás belülről jól fog kinézni, akkor hajrá! Kombinálja a százalékokkal, állítsa be a saját skáláját, pl. 60-30-10-10 vagy 40-25-15-10-10. Mindenekelőtt ez egy olyan belső tér, amelyet az Ön és az Ön igényeinek szem előtt tartásával hoztak létre. Remekül kell érezned magad benne.

Olvassa az alábbiakat is:
Rusztikus hálószoba – ötletek, amelyek inspirálnak a szoba felfrissítésére!
13.05.2022

Rusztikus hálószoba – ötletek, amelyek inspirálnak a szoba felfrissítésére!

Szeretnél rusztikus ötleteket bevezetni hálószobádba? Kifejezetten az Ön számára választottuk ki a rusztikus dekoráció legfontosabb jellemzőit. Ezek az ötletek egyszerre teszik melegsé és hangulatossá a belső teret - ahogy az egy vidéki stílushoz illik.

több
Hogyan díszítsük otthonunkat városi dzsungel stílusában? Városi dzsungel titkok nélkül
04.04.2022

Hogyan díszítsük otthonunkat városi dzsungel stílusában? Városi dzsungel titkok nélkül

A városi dzsungel egy olyan stílus, amely gyakran természetes és organikus megjelenést tartalmaz, színes akcentusokkal és hűvös hangulattal. A városi dzsungelt a bőséges zöldfelület-használat jellemzi, nemcsak növények formájában, hanem díszítőelemek felhasználásában is.

több
Home office – otthoni irodák elrendezése 5-féleképpen
16.03.2022

Home office – otthoni irodák elrendezése 5-féleképpen

Otthoni iroda esetén sokkal személyesebb karaktert adhatunk a helyiségnek. Érdemes gondoskodni arról, hogy környezetünkben legyenek olyan dolgok, amelyek örömet okoznak, inspirálnak. Az iroda állítólag funkcionális, de sokkal jobb olyan helyen dolgozni, ahol látható a személyiségünk.

több
Hogyan rendezzünk be a nappalit skandináv stílusban - ötletek a berendezéshez
20.09.2021

Hogyan rendezzünk be a nappalit skandináv stílusban - ötletek a berendezéshez

A Skandinávia által ihletett tér legyen funkcionális, harmónikus és frissesség jellemezze. A skandináv stílusban kialakított belső tereket a szigorúság jellemzi, de az átgondolt kiegészítőknek köszönhetően a szobák esztétikusabbá és hangulatosabbá válnak. azt tanácsoljuk hogyan rendezzünk be egy nappalit a nordic h&a

több